Ayhan Bora Kaplan’ın lideri olduğu “Kaplanlar” suç örgütüne yönelik davanın ikinci duruşmasında ara karar açıklandı. Davanın tutuklu sanıklarından Arif Buğra Meşe ile Furkan Anıl Bahar’ın yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar verildi. Dosyanın diğer 18 tutuklu sanığının tutukluluk hali devam edecek. Bir sonraki duruşma 9 Eylül’de görülecek.
169 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Kaplan, 7 Eylül 2023’teki ses getiren operasyondan beri kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Bunun sebebi ise, faaliyetleri, emniyet ve yargı dünyasıyla kurduğu ilişkiler ve siyasetçilerle olan bağları…
Kaplan’ın suç dünyasına adım attığı günden bu yana merak edilenleri SÖZCÜ’de.
AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR?
Bora Kaplan, suç dünyasında bilinen ismiyle Ayhan Bora Kaplan, ismini geniş kitlelere ilk olarak 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde duyurdu. Kaplan, darbe girişimi sırasında Ankara’daki TRT binasına giden Süleyman Soylu’nun yanında elinde kaleşnikof tüfeklerle yer alan ekibin içindeydi.
Ankara’da Çinçin olarak bilinen mahallede torbacılık yapan Kaplan, ‘sektöre’ yeni bir vizyon getirmesiyle biliniyor. Eskiden mahalle gidilerek yapılan alışveriş, Kaplan’la birlikte eve teslim usulüne döndü.
Ankara Emniyeti’ni peşine takan Ahmet Aramaz’ın adresini verdi, polis muhbiri oldu. Tarih 2014’tü, henüz daha ‘genç bir delikanlıydı’. Esrar ve hırsızlıktan sabıkası vardı. 23 Ağustos 2014’te yaptığı ihbar sonuç vermedi, Aramaz kaçmayı başardı ama ertesi gün başka bir adreste yakalandı. Aramaz polisle çatıştı, hayatını kaybetti.
Kaplan’ın Çinçin günlerinde birlikte olduğu ve şu anda süren 61 sanıklı davada da tutuklular arasında yer alan bir isim ile, Ankara’daki tanınmış bir siyasetçinin yakını üzerinen kurulan irtibat, ilk sıçramayı yapmasına yardımcı oldu.
KİM ÖNÜNÜ AÇTI?
Süleyman Soylu’yla adı anılan Kaplan’ın ‘büyüme’ süreci de, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından sonra başlıyor. Uyuşturucuyla mücadelenin ‘yükseltildiği’ dönemden Kaplan’ın Çinçin’deki iki önemli rakibine operasyon yapılıyor. Kadir İnan, Arif – Yavuz Ötleş kardeşler ve Muzaffer Alkaç, Kaplan’ın en önemli rakipleri. Bu isimler yapılan operasyonlardan sonra cezaevine girdi, onlarca yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mıntıka temizliğinden sonra Kaplan önündeki açık otobandan ilerlemeye devam etti. Sektör değiştiren Kaplan, Ankara’da, Haymanalıların elinde bulunan gece kulüpleri, pavyon ve barların da aralarında bulunduğu mekanların sahibi oldu. Tren, Makyaj, Klarnet, Vinner ve Günay gibi mekânlar artık Kaplan’ındı. Ancak Soylu ile Kaplan’ın arası iddiaya göre 2022 yılında açıldı. Sebebi ise, Kaplan’ın Kıbrıs’ta kumarhane almak istemesi, Soylu’nun da buna onay vermemesiydi.
OPERASYONDAN 10 GÜN ÖNCE YAPILAN MEŞHUR SÜNNET DÜĞÜNÜ
7 Eylül 2023’te Ankara Esenboğa Havalimanı’na gözaltına alınan Ayhan Bora Kaplan, gözaltına alınmadan 1 hafta önce oğluna sünnet düğünü yaptı. Yeraltı dünyasının ünlü isimleri bu düğündeydi. Alaattin Çakıcı’nın yeğeni Barış Çakıcı, Selahattin Yılmaz, Menderes Kutlu ve Necati Arabacı gibi isimlerin katıldığı sünnet düğününde gözlerden kaçan bir detay vardı. O da, yayınladığı videolarla gündem olan ve uzun süredir sessizliğini koruyan Sedat Peker’in, sünnet düğüne çelenk göndermesiydi. Süleyman Soylu’ya yakın olarak bilinen Kaplan’ın sünnet düğününe Sedat Peker tarafından gönderilen çelenk, Soylu – Kaplan ilişkisinin geride kaldığının bir göstergesi. Çünkü Peker, yayınladığı videolarda, en çok “Sen benim dönüş biletimdin” dediği Soylu’yu hedef alıyordu.
AYHAN BORA KAPLAN’IN EMNİYET VE YARGI İLİŞKİLERİ
Suç örgütü olduğu iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın ismi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Süleyman Soylu dönemindeki A takımı olan Servet Yılmaz, Alp Arslan, Oben Özay gibi isimlerle geçiyor. Kaplan’ın ayrıca eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, şimdinin Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a da rüşvet verdiği ileri sürülüyor. 2019’da silah yakalatarak tutuklanan ancak 1 gün sonra serbest kalan Kaplan’ın o dönem avukatlığını Cengiz Haliç yapıyordu. Haliç ile Kocaman’ın avukat baldızı Çağla Dursun, birbirlerine olan yakınlıklarıyla biliniyor. Kocaman – Kaplan ilişkisine somut delillerden biri de, eski avukatı ile baldızının samimi ilişkisi. Haliç, şimdi Dubai’de yaşıyor.
GÖZALTI VE DAVA SÜRECİ
Yurtdışına çıkmak üzere Esenboğa Havalimanı’na gittiği sırada gözaltına alınan Ayhan Bora Kaplan’a yapılan operasyonun görüntülerinin yayınlanmasından sonra düzenlenen operasyonların ardından açılan davada 61 kişi sanık. 28 kişinin tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması nisan ayında görüldü. Bu duruşmalardan hemen sonra, Ayhan Bora Kaplan’ın yardımcısı olduğu ileri sürülen Serdar Sertçelik, gazeteci Erk Acarer’in Youtube kanalına konuk oldu. Elektronik kelepçeli olmasına rağmen yurtdışına çıkan Sertçelik, davada M7 koduyla gizli tanık olduğunu söyledi.
Sertçelik, operasyonu yapan polislerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, eski Adalet Bakanları Bekir Bozdağ ve Abdülhamit Gül, AK Parti Milletvekili Mücahit Aslan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Sadık Soylu’nun isimlerini gizli tanık ifadesine eklemesini istediklerini ileri sürdü.
Sertçelik’in kumpas iddialarından sonra, ilgili Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Şube’den sorumlu Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ile Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ve komiser Ufuk Gültekin hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından idari soruşturma başlatıldı. Açığa alınan bu isimlerle birlikte toplamda 8 kişi gözaltına alındı. Kerem Gökay Öner, gözaltına alındıktan 1 gün sonra sonra serbest bırakıldı. Çelik, Demircan, Gültekin ve diğer şüpheliler ise tutuklandı.
GÜNDEM
16 Ekim 2024SPOR
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024SPOR
16 Ekim 2024SPOR
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024