Uzmanlar kilo kontrolü ve sağlık için yediklerinize dikkat etmenin önemli olduğunu söylese de, sürekli olarak tatsız ve renksiz diyet yemekleri yemenin kişiyi bıktıracağı konusunda hemfikir.
Dahiliye doktoru ve eğitimli şef Dr. Linda Shiue, “Kronik diyet yapan bir hastam vardı. Renksiz, kokusuz yemekleri yerdi ve sürekli üzgündü.” diyor.
İnsanlara sağlıklı yiyeceklerin tadının güzel olmasını öğretmek isteyen Dr. Shiue, hastalara sağlıklı bir beslenme düzenini önerirken mutfağı tat katmak için baharat ve şifalı otları nasıl kullanacaklarını gösteriyor.
Peki diyet zihniyetinden kurtulmak ve yemeğinizden gerçekten keyif almak için ne yapabilirsiniz? Dr. Shiue’nun bununla ilgili beş ipucu var…
YİYECEKLERİ İYİ YA DA KÖTÜ DİYE YARGILAMAYI BIRAKIN
Yiyecekler özünde iyi ya da kötü değildir, dolayısıyla yiyecek seçimleri konusunda kendinizi kötü hissetmenize gerek yok.
Dr. Shiue, “Birçoğumuz yiyecek konusunda utanç veya suçluluk duygusu yaşadık ve bunların çoğu kültürümüzün, gıda endüstrisinin bize öğrettiklerinin ve moda ile tüm diyet endüstrilerinin yarattığı şeyin bir ürünü.”
“Birey olarak bu mesajı o kadar da önemsediğimizi düşünmesek de bu mesaj hepimize ulaştı, hepimizin bilinçaltına yerleşti. Sanırım çoğu insan bir noktada ‘Ah, bunu yememeliyim. Bu benim için kötü. Kilomu etkileyebilir.’ diye düşünüyor.” dedi.
Dr. Shiue, insanların bu şekilde düşünmeyi nasıl bırakacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmak isterken, “Tabakta utanca yer yok” diye ekliyor.
“DİYET” YAPMAYIN
Kısıtlayıcı diyetler verimsizdir çünkü çoğumuz bunlara mükemmel bir şekilde ve sonsuza kadar sadık kalamayız.
Dr. Shiue, “Yapılan çalışmalar, en iyi beslenme planının herhangi bir bireyin sadık kalabileceği plan olduğunu, sürdürülebilir bir yaşam tarzı değişikliği olduğunu kanıtladı.”
“Kısıtlamak yerine, bilimin sağlığımız için daha iyi olduğunu gösterdiği gıdalardan daha fazlasını ekleyin: bitkiler, baklagiller ve tam tahıllar. Bu, her zaman ‘mükemmel’ beslenmeseniz ve kilo vermeseniz bile sağlığınızı iyileştirecektir” dedi.
Uzman kendisinin de her zaman mükemmel yemek yemediğini ve tatlıya düşkün olduğunu itiraf ederken ara sıra sevdiği yiyeceklerin tadını çıkardığını söyledi.
VÜCUDUNUZU DİNLEYİN
“Sezgisel olarak yiyin” diyen Dr. Shiue, “Bunun birkaç anlamı var. Öncelikle gerçekten aç mısınız, yoksa kaygı, üzüntü, yorgunluk gibi duygusal bir ihtiyacınızı mı karşılıyorsunuz?”
“Yemek yedikten sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Kendinizi rahat bir şekilde tok mu hissediyorsunuz, yoksa tıka basa dolu mu hissediyorsunuz? Yemek yedikten sonra enerji seviyeniz nasıl? Bu duygulara dikkat ettiğinizde vücudunuz sizin için en sağlıklı yiyecek seçimlerini yapmanız konusunda sizi yönlendirecektir.” diyor.
Uzman, “Bu, yemeğinizi yerken sadece yemeğin zevkine odaklanmanız anlamına geliyor. Yavaş yiyin. Yemeğinizi çiğneyin. … Ayrıca ne zaman doyduğunuza da dikkat edin.” diye ekliyor.
GIDA MİRASINIZA SAHİP ÇIKIN
Sağlıklı beslenme, çeşitli etnik kökenlerden ve geleneklerden gelebilir ve bol miktarda tat ve baharat içerebilir.
Dr. Shiue, “Birçok insana, ‘kültürel yemek’in sağlıklı olmadığı öğretildi. İnsanlara şöyle deniyor: ‘Ah hayır, hayır: Yediğiniz yemek yüzünden şeker hastasısınız. Bu nedenle standart, sağlıklı Amerikan diyetini yemelisiniz.’ Oysa ki her kültürün geleneksel beslenmesi sağlıklı besinler içerir ve keyifle kutlanmalıdır” diyor.
KALORİLERİN ÖTESİNDE DÜŞÜNÜN
Yemeğin sadece hayatta kalmanın bir yolu olmadığını kendinize hatırlatın.
Dr. Shiue, “Beslenme ve geçim, yiyeceğin yalnızca küçük bir kısmıdır. Yemek benim için esas olarak zevktir. Bu kendimle, sevdiklerimle ve kültürümle olan bir bağ.” derken yemeğin aynı zamanda sevgi ve ilginin bir ifadesi olduğunu da sözlerine ekledi: “Yemeğinizin tadını çıkarın.”
GÜNDEM
14 Kasım 2024SPOR
14 Kasım 2024GÜNDEM
14 Kasım 2024SPOR
14 Kasım 2024SPOR
14 Kasım 2024GÜNDEM
14 Kasım 2024GÜNDEM
14 Kasım 2024